Adem Genç

 

(1944-)

Adem Genç 1944 yılında Rize’nin Ardeşen ilçesinde doğdu. 1965 yılında Ankara Gazi-Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünden mezun oldu.

1969'da devlet bursuyla İngiltere’ye giderek “Bournemouth College of Art”ta Lisans eğitimi aldı ve 1971-74 yılları arasında “Londra-Saint Martin's School of Art'ın Advanced Painting Bölümünde” doktora yaptı. 1972’de Londra’daki “St. Martin's School of Art Exhibition Hall”da ilk kişisel sergisini gerçekleştirdi.

1974 yılında Türkiye’ye dönerek bir süre resim öğretmenliği yaptıktan sonra 1978'de istifa edip Ege Üniversitesinde asistan olarak akademik kariyerine başladı.

Adem Genç 1980'de master ve 1983'te doktora derecelerini, 1985'te de resim dalında sanatta yeterlik belgesi aldı. Sanatçı 1987'de doçent, 1992'de profesör oldu. Uzun yıllar Ege Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesinde ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Uygulamalı Sanatlar Bölümü ile Resim Bölümünde bölüm başkanlığı görevini yürüttü.

1991-92 yılları arasında “Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Bursu” ile Kaliforniya Devlet Üniversitesinde çalıştı.

1994 yılında Türkiye'nin Onur Konuğu olduğu Uluslararası Houston Festivaline, 2005'te, 2. Pekin Uluslararası Sanat Bienali'ne katıldı.

Sanat yaşamı boyunca pek çok grup sergisine katılan Adem Genç Türkiye’de 28, yurt dışında da 4 kişisel sergi açtı. “İnönü Vakfı Resim Yarışması Birincilik Ödülünün” de içinde bulunduğu toplam 12 ödül aldı. Eserleri Türkiye’de, İngiltere’de, Avustralya’da, Almanya’da, Slovenya’da ve ABD'de birçok koleksiyona girmiştir. Ayrıca kuramsal sanat üzerine yazılmış iki kitabı ve çok sayıda bilimsel araştırma, bildiri ve makalesi bulunmaktadır.

2004 yılında Ahmet Oktay tarafından yazılan, “Adem Genç Post-Dada Pop Sürecinde Yeni Soyut Yaklaşımlar” adlı kitap, Bilim ve Sanat Galerisi tarafından yayımlanmıştır.

Adem Genç çalışmalarını profesör olarak görev yaptığı Beykent Üniversitesinde ve İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.