Balkan Naci İslimyeli

 

(1947-)

Balkan Naci İslimyeli 1947 yılında Adapazarı’nda doğdu.

1967 yılında şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümüne girdi. 1972’de birincilikle mezun oldu ve ertesi yıl asistan olarak akademik kariyerine başladı. 1975 yılında Avusturya Hükümeti bursu ile Salzburg’a giderek taş baskı (Litografi) eğitimi aldı. Sonrasında Türkiye’ye dönerek yüksek lisansını tamamladı. 1980’de yine İtalyan Hükümeti bursuyla Floransa’ya giderek iki yıl boyunca Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünde çalışmalar yaptı.

Balkan Naci İslimyeli 1983 yılında sanatta yeterlilik diplomasını aldı ve 1986’da doçent unvanını aldı. 1989 yılında Amerika’ya gitti ve New York Üniversitesinin davetiyle çalışmalar yaptı. 1991’de Fulbright bursuyla Güzel Sanatlar Fakültesi’nde çalışmalarına devam etti. Davet aldığı birçok ülkede kısa çalışmalar yaptı. 1996 yılında profesör oldu.

Ressamlığının yanında edebiyatçı kimliğiyle de bilinen İslimyeli’nin şiir ve öyküleri pek çok önemli dergide yayınlanmıştır. Beş adet de sanat kitabı yazmıştır.

Balkan Naci İslimyeli halen İstanbul’da yaşamakta, Işık Üniversitesi’ndeki öğretim üyeliği görevine ve sanatsal çalışmalarına devam etmektedir.