Duran Karaca

 

(1934-2006)

 Duran Karaca 1934 yılında Adana’nın Çukurova ilçesinde doğdu. Küçük yaşlardan itibaren resmin içinde olan sanatçı Tarsus Amerikan Kolejinden mezun olduktan sonra Ankara Hukuk Fakültesine kaydoldu fakat resme olan ilgisi ağır bastığı için devam edemedi. 1956 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinde eğitime başladı. Burada Halil Dikmen ve Cemal Tollu atölyelerinde çalıştı. 1954 yılından itibaren Varlık, Dünya, Zafer, Ulus gibi pek çok gazetede desen çalışmaları yayınlandı. 1960 yılında Tanin gazetesinde yayınlanan Yaşar Kemal’in ‘Yusuf Yusuf’ isimli romanını ve 1961’de Mahmut Makal’ın ‘Kalkınma Masalı’ isimli kitabını resimlendirdi.

 1962 yılında Lisette Zara ile birlikte İstanbul’da ilk sergisini gerçekleştirdi. 1972 yılından itibaren aralıklı olarak tüm sergilerini Ankara’da açtı. Buna ek olarak, çağdaş Türk resmini dünyaya tanıtma misyonuyla yurtdışında düzenlenen karma sergilere eserler verdi. Sanatçının yerli ve yabancı koleksiyonlarda çok sayıda eseri mevcuttur.

 Sanatçı sırasıyla 1971’de TRT Resim Yarışması’nda başarı ödülü, 1981’de Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen “Atatürk ve Kurtuluş Savaşı” konulu resim yarışmasında mansiyon ödülü ve 1984’te Ankara Sanat Kurumu tarafından “Yılın Sanatçısı” ödülü ile onurlandırılmıştır.

 Ressam doğup büyüdüğü Çukurova yöresinin doğası ve insanından esinlenmiş ve eserlerinde şiirsel bir anlatım ile Güney Anadolu doğasından kareler sunmuştur.

 Duran Karaca 2006 yılında Ankara’da vefat etti.