Ekrem Kahmaran

 

(1948-)

Ekrem Kahraman 1948 yılında Mersin’in Tarsus ilçesinde doğdu. 1971 yılında Süleyman Saim Tekcan, Ramis Aydın ve Selahattin Saran’ın hocalık yaptığı İstanbul Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünden mezun oldu. Bir süre ortaöğretim kurumlarında resim öğretmenliği yaptı. 1983 yılında Adana’daki Urart Basın Sanat Galerisinde ilk kişisel sergisini açtı. Aynı yıl 9. Akdeniz Festivali Resim Yarışması Ödülüne layık görüldü. 1984’te ise Devlet Resim Heykel Sergisine katıldı.

1989 yılında öğretmenlikten istifa ederek tamamen sanat kariyerine odaklandı. Resim çalışmalarının yanında Sanat Çevresi, Türkiye’de Sanat, Genç Sanat, Çekirdek Sanat, CEY Sanat, rh+ Sanart ve Artist sanat dergilerinde yazılar yazdı. 2007 yılında kendi projesi olan “Sanatçının Atölyesi” isimli dergiyi yayımlamaya başladı.

Sessiz Bir Aşkı Dillendirmek, Rıhtım ve Ihlamur, Fısıltılar ve Çığlıklar, Aşk Olsun Hayat, isimli şiir kitapları yayınlandı.

Ekrem Kahraman Türkiye’de ve Avusturya, İsveç, Japonya gibi ülkelerde 80’den fazla kişisel sergi açtı, karma sergilere ve sanat fuarlarına katıldı. Eserleri TC. Kültür Bakanlığı ve TC. Dışişleri Bakanlığı koleksiyonları gibi çok sayıda ulusal ve uluslararası koleksiyona girdi. Toplam 16 adet sanat ödülü aldı.

Kahraman’ın sanatıyla ilgili 2002 yılında Birsen Hatipoğlu tarafından, 2005 yılında Süreyya Ahıskalıoğlu tarafından iki adet belgesel film çekildi. 1989-2003 yılları arasında da altı adet kitabı yayınlandı.

Kahraman halen İstanbul’da yaşamakta ve sanatsal çalışmalarına devam etmektedir.