Ender Güzey

 

(1951-)

Ender Güzey, 1951 yılında İstanbul’da Galata Mevlevihanesinde doğdu. 18 yaşındayken Münih Güzel Sanatlar Akademisinden kabul alan sanatçı burada Prof. Mac Zimmermann atölyesinde lisans programına başladı. 1973 yılında aynı okulda yüksek lisans eğitimine başladı ve orada 2 yıl boyunca gördüğü eğitimi üstün başarı ile tamamladığı için “Master Öğrenci” ünvanını kazandı. Ardından yaklaşık 4 yıl kadar Prof. Mac Zimmermann’ın asistanı olarak çalıştı. Sonrasında 1978 yılında Mönchengladbach Güzel Sanatlar ve Yaratıcılık Bölüm Başkanlığı ve Doçentlik yaptı. 1990-1991 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde performans dersleri verdi. 1996-1997 yılları arasında İstanbul Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde ve 2006 yılında Montana Üniversitesinde dersler verdi.

Akademik kariyerine ek olarak 1982-1988 yılları arasında Ammersee’deki atölyesinde özgün çalışmalar yaptı. Amerika Birleşik Devletleri’nde, 2006 yılında başlayıp 2007 yılına kadar uzanan “Ateş’ten Doğan” isimli bir sergi turnesi düzenledi. Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda sergi gerçekleştiren sanatçı, 1970 yılından itibaren ürettiği yağlı boya çalışmalarını ve kum gibi farklı tür materyalleri kullandığı çalışmalarını Bodrum’da tarihi bir binada kurduğu ‘Ender Güzey Bütünsel Sanat Müzesi’ adlı kişisel müzesinde sergilemektedir.

Ender Güzey sanatını bütünsel sanat olarak tanımlamakta ve eserlerinde çeşitli ifadeler ve teknikler kullanmaya özen göstermektedir. İnteraktif çalışmalar ve performanslar da gerçekleştirmiştir.

Sanatçı, Bodrum’da Ender Güzey Müzesinde yer alan atölyesinde sanatsal çalışmalarını sürdürmektedir.