Gülseren Südor

 

(1945-)

 Gülseren Südor 1945 yılında Ordu’da doğdu. 1965 yılında Kadıköy Kız Lisesinde orta öğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisini kazandı. Burada Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Atölyesi’nde çalıştı ve 1970 yılında mezun oldu. Aynı yıl akademiden arkadaşı aynı zamanda eşi olan Teoman Südor ile önce dil eğitimi sebebiyle Perugia’da, sonrasında resim ve sanat tarihi eğitimi almak için 1974 yılına kadar Roma’da bulundu. Türkiye’ye döndükten sonra Üsküdar Halide Edip Adıvar,  Kadıköy Anadolu, İtalyan Liseleri'nde resim, sanat tarihi ve teknik eğitim dersleri, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde ve İstanbul Teknik Üniversitesinde çağrılı sanatçı olarak temel tasarım dersleri verdi.

 Akademik kariyeri dışında sanat kariyerinde de çok sayıda başarıya imza atan Südor resimlerinde kadını ana konusu haline getirmiştir. 1986’da Milano’da düzenlenen II. Trofeo Raffaello Uluslararası Resim Yarışması’nda birincilik, 1987’de 13. Trofeo Dürer Uluslararası Resim Yarışması üçüncülük ödülü almıştır. Yedisi yurtdışında olmak üzere elliyi aşkın kişisel sergi açan sanatçı yurt içi ve yurt dışında gerçekleşen çok sayıda sanat fuarına katılmıştır. Eserlerinin bir kısmı İzmir Resim Heykel Müzesi, İstanbul Resim Heykel Müzesi, Norveç Print Art Museum ve İstanbul Modern Müzelerinde sergilenmektedir.

 1995 yılında öğretmenlik kariyerini sonlandıran Südor, kendi atölyesinde sanatsal çalışmalarına devam etmekte ve çeşitli yayınlarda eleştiriler yazmaktadır. Aynı zamanda “Aynanın Gerçeği” ve “Temel Sanat Eğitimi”  kitaplarının yazarıdır.