Gülsün Karamustafa

 

(1946-)

Gülsün Karamustafa 1946 yılında Ankara’da doğdu. Henüz Ankara Kolejine devam ederken resim yapmaya başladı, okulda bir sergi açtı ve Devlet Resim Sergisi'ne kabul edildi.

1969’da Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesine devam ettiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümünü bitirdi. Üniversite yıllarında siyasi öğrenci hareketi içinde yer aldı.

BBC’nin Türkçe servisinde çalışmak üzere burs alan sanatçı, 1970'te evlendiği Sadık Karamustafa ile birlikte bir süre Londra’da yaşadı.

12 Mart Muhtırasından birkaç gün sonra eşi ile birlikte tutuklanarak altı ay hapis cezası aldı. Bu dönemdeki gözlemlerinden esinlenerek oluşturduğu eserleri, 2013 yılında “Vadedilmiş Bir Sergi” adıyla izleyiciye sundu.

1975-1981 yıllarında bugünkü adı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulunda öğretim üyeliği yaptı. Daha sonra sadece kişisel sanat çalışmalarına ağırlık verdi ve “göç” temalı resimler yaptı. İlk kişisel sergisini 1978'de İstanbul Taksim Sanat Galerisinde açtı.

1984 yılında Atıf Yılmaz yönettiği “Bir Yudum Sevgi” filminde sanat yönetmenliği yaparak sinema kariyerine başladı. 1990’da Benim Sinemalarım adlı filmle ilk yönetmenlik deneyimini gerçekleştirdi.

1980-89 arasında politik ve sosyal temalı eserleriyle çeşitli önemli sergilere katıldı. 1991 yılında küratörlüğünü Vasıf Kortun’un yaptığı ve Türkiye'de gerçek anlamdaki ilk küratörlü sergisi olan "Ani/Bellek 1" sergisine katıldı.

Münih Güzel Sanatlar Akademisi'nde, Boğaziçi Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi'nde, Hannover Uluslararası Kadın Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

 Uluslararası birçok sergiye katılan, koleksiyona giren, kişisel sergiler düzenleyen sanatçı hayatını İstanbul'da sürdürmektedir.