Gültekin Çizgen

 

(1940-)

 Gültekin Çizgen 29 Şubat 1940’ta İstanbul’da doğdu. Sankt Georg Avusturya Lisesinde okuduktan sonra Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Üniversitesi) Grafik Tasarım Bölümünden mezun oldu.

 1958’de fotoğraf çalışmalarına başladı. 1961’de ilk kişisel sergisini düzenledi. Bir bölümü ülke dışında olan altmıştan fazla sergiye imza attı. Bir sergisi 1971’de Alman Kültür Organizasyonunca Almanya’nın yirmi beş kentinde gösterildi. Yapı Kredi Bankası fotoğraf yarışmasında birincilik, Milliyet Gazetesi’nin Ali Naci Karacan Yarışmasında ikincilik ödülünü kazandı.

 Çalışmalarının yanı sıra Mimarlık ve Sanat, Mimarlık, Fotoğraf dergilerinde yazılar yazdı. 1972’de fotoğraf temalı altı bölümlük bir televizyon programı hazırladı. Eşi Engin Çizgen ile birlikte 1976-1981 yılları arasında Yeni Fotoğraf adlı dergiyi çıkardı.

 2016-2017 yılları arasında Çizgen’in ‘Anbean’ isimli Türkiye’de yapılmış olan ilk yorumlu fotoğraf sergisinde, sanatçının 1958-2016 yılları arasındaki fotoğraflarından bazıları 84 fotoğraf sanatçısı tarafından yorumlandı.

 Gültekin Çizgen bağımsız fotoğrafçıdır. Yönettiği atölye endüstri fotoğrafı konusunda uzmanlaşmıştır ve aynı zamanda 1979’da kurduğu bir multivizyon stüdyosu vardır.

 Çizgen’in çoğu fotoğraf alanında olmak üzere 27 adet yayını vardır.

 Sanat yaşamında siyah beyazdan renkli fotoğrafa, grafik ve görsel bir anlatımdan belgeci bir fotoğraf tavrına uzanan çalışmalar üretmiştir. Fotoğrafçılıkta yayma, kurumlaşma ve arşivlemeyi desteklemiş, toplumu bilinçlendirmeye çabalamıştır. Kuramsal çalışmaları ve eserleriyle Türk fotoğrafına yön vermiş önemli sanatçılardandır.