Güngör Taner

 

(1941-)

Güngör Taner 1941 yılında İstanbul’da doğdu. Gençlik yıllarından itibaren sanatla ilgili olan Taner, 1967 yılında “Jala Yasan Portre Konkuru” 2.’lik ödülünü aldı.

1968'de bugünkü adı Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisindeki Nurullah Berk’in atölyesinden mezun oldu. Akademi yıllarında Adnan Çoker, Özdemir Altan ve Nurullah Berk ve Zeki Faik İzer gibi önemli sanatçıların öğrencisi oldu. 1971 yılında gittiği Avusturya’daki Salzburg Yaz Akademisinde Corneille ile çalıştı.

Güngör Taner 1974 ve 1976 yıllarında “Devlet Resim ve Heykel Sergisi Başarı Ödülü”, 1981 yılında “Günümüz Sanatçıları 2. İstanbul Sergisi Başarı Ödülü” ile onurlandırıldı. İlk kişisel sergisini 1981 yılında İstanbul’daki Kile Sanat Galerisinde düzenledi.

Güngör Taner genellikle düz boyanmış tuval yüzeyi üzerine farklı renklerde patlayan lekelerle derinlikli kompozisyonlar yapmaktadır.

Sanatçı uzun yıllar öğretim üyesi olarak çalıştığı Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden 2003 yılında emekli oldu.

2000 yılında Güngör Taner’in sanatı üzerine, Gülseli İnal tarafından yazılmış bir kitap Bilim Sanat Galerisi Yayınları tarafından çıkarıldı.

Güngör Taner 2008 yılında İş Sanat Kibele Galerisinde “Ritim ve Devinim” adıyla bir retrospektif sergisi gerçekleştirdi. 2011 yılında da Kaya Özsezgin editörlüğünde yazdığı “Ritim ve Devinim” adlı kitabını Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkardı.

Birçok karma sergiye katılan ve yedi kişisel sergi düzenleyen sanatçı hayatını ve sanatsal çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir.